Üdvözöljük a Szegedi Baptista Gimnázium és Technikum weboldalán

Élménybeszámoló a „Határtalanul kirándulás Erdélybe, az ezeréves határhoz” programról


A Határtalanul pályázat keretében a Szegedi Baptista Gimnázium és Technikum négy osztályának (11/G, 11/SZ, 12/G, 12/SZ) tanulói közül ötven fő és négy kísérőtanár vett részt az élményekben gazdag nagy erdélyi körutazáson 2021. augusztus 31-szeptember 4. között. 

A megvalósított program leírása röviden: Aradon megtekintettük a Szabadság-szobrotMarosillyén Bethlen Gábor, az erdélyi fejedelem szülőházát. Felsétáltunk a legendás Déva várába. Az erdélyi szászvárosokban, Nagyszebenben, majd Brassóban megemlékeztünk a történelmi eseményekről. Prázsmáron megnéztük az egyedülálló erődtemplomot. Kirándultunk a felejthetetlen szépségű Szent Anna-tóhoz, szakvezetővel sétáltunk a Mohos tőzeglápnál. A Nyerges-tetőn a szabadságharc nagy csatájára emlékezve megálltunk a kopjafáknál, itt Kányádi Sándor versét olvastuk fel. A híres Csíksomlyói Kegytemplomba is ellátogattunk. Innen Gyimesközéplokra utaztunk, ahol igazi gyimesi táncmulatságba kapcsolódhattunk be, majd Gyimesbükkre érkeztünk, ahol megtekintettük az ezeréves határt, a Rákóczi-várat. Ezt követően Fehéregyházán ispánkúti Petőfi-emlékműnél időztünk, azután Segesvár történelmi központját fedezhettük fel az idegenvezető segítségével. Innen utaztunk vissza Szegedre.

Az utazás kényelmes autóbusszal történt a Csillagösvény utazási iroda szervezésében. Örömmel készülődtünk az indulásra, de az első napokban esős időt fogtunk ki. Amikor leszálltunk a buszról, a programok idejére szerencsére mindig javult az idő.

Az utolsó két nap már csodálatos napsütésben gyönyörködhettünk a gyimesi táj, az ezeréves határ szépségében. A buszos utazás zökkenőmentes volt, a tervezett programok szinte mind megvalósultak, mindenki rengeteg élménnyel gazdagodott, de az is nagyon fontos volt, hogy a pandémia miatti digitális oktatás következtében az előző tanévben keveset találkoztak a diákok, és most itt volt a remek alkalom arra, hogy a közösség még jobban összekovácsolódjon. 

A buszon és a helyszíneken a Kolozsvárról érkező idegenvezetőnek, Andrisnak köszönhetőan mindig meghallgattuk a programponthoz tartozó történelmi, irodalmi, kultúrtörténeti és földrajzi vonatkozásokat, így igen sokat tanulhattunk a tanulmányi kirándulásunk során. 

Sokan nagyon vártuk az indulás napját. A szegedi Mars tér mellől indultunk. A „Csabi” vezette, székelyudvarhelyi „Csavargó Trans” közlekedési cég 58 fős buszán kényelmesen elfértünk. 

A határon könnyedén átjutottunk. Utunk első állomása Arad volt, ahol megnéztük a Szabadságszobrot, Zala György szobrászművész híres alkotását, amelyet 1890-ben avattak a belvárosban az aradi vértanúk emlékére, és 2004-ben állították fel újra a városban. A szobor oldalán elolvastuk a 13 aradi vértanú nevét. Mivel esett az eső, a belvárosba nem mentünk be, utaztunk tovább Marosillyére, ahol megtekintettük Bethlen Gábor szülőházát. Itt Varga Csaba helytörténész részletesen beszélt nekünk az erdélyi fejedelemről. A Bethlen Ház, egyike azon dél-erdélyi műemlék épületeknek, amelyet a Böjte Csaba ferences szerzetes Szent Ferenc Alapítványa mentett meg, s mely régiónk egyetlen magyar történelmet és kultúrát ápoló műemléke, így vált szimbólumává az itt élő szórványmagyarságnak.

 

 

 

Továbbhaladva Déván álltunk meg, ahol felgyalogoltunk a lépcsőkön a legendás (a Kőműves Kelemenné népballada felidézésével) várba, ahonnan csodálatos panoráma tárult elénk a környező hegyek övezte Maros völgyére. A szállás a szász városban, Nagyszebenben volt a Drakula Hotel kényelmes szobáiban. A vacsora bőséges és finom volt. 

 

 

A második napon Nagyszeben történelmi belvárosát, templomait tekintettük meg. Az idegenvezető bemutatta az erdélyi szászok egykori kulturális és gazdasági fővárosának, káprázatos templomait. A városnéző sétánk során megismerkedtünk a város történetével, építészetével és különleges hangulatával. Rövid szabadidő is maradt nézelődésre, beszélgetésre, ajándéktárgyak vásárlására. 

 

 

Délután érkeztünk útunk következő állomására, Brassóba. Közép-Európa egyik legszebb óvárosában megtekintettük a Mátyás király és Aragóniai Beatrix címerével ékesített, 14-15. század fordulóján épült, lenyűgöző szépségű Fekete-templomot, a történelmi Magyarország legnagyobb gótikus templomát, valamint Európa egyik legkeskenyebb utcáját a Cérna-utcát, a gyönyörűen felújított, szász és magyar történelmi nevezetességeket elénk táró tágas főteret és sok más érdekességet. Utána itt is jutott egy kevés szabad idő, sétálhattunk a történelmi belváros hangulatos épületei között.

 

 

 

 

Mivel aznap sokat esett az eső, és Felsőcsernátonban járhatatlan sáros földúton kellett volna felgyalogolni az ösvényen, Ika-várának tornyába nem mentünk fel.

Csernátonban látogatást tettünk Székelyföld leggazdagabb skanzenjében, a Haszmann Pál Múzeumban. A nagy kapun belépve az udvarra, szemünk elé tárult egy gyönyörű park, közepén a nemesi udvarházzal, kúriával, tőle jobbra a szabadtéri múzeum, beépített, eredeti bútorzatú székely házakkal, szép székelykapuval. Láttunk régi mezőgazdasági gépeket, díszes kályhákat is. Ezután indultunk a szálláshelyre. A szállás nagyon jó volt, a vendéglátók kedvesek, a vacsora itt is nagyon finom volt.

 

 

A harmadik napon délelőtt következett volna Törcsváron a szász határvár meglátogatása, de ez elmaradt, mivel a helyi információk szerint nagyon hosszú várakozási idő lett volna, így más programra nem jutott volna időnk. A Brassóhoz közeli Prázsmáron megtekintettük a lenyűgöző szász erődtemplomot, vastag falait, sok kis ablakát.

 

 

 

 

Délután a Csomád-hegységbe érkeztünk. Festői szépségű úton haladtunk a busszal. Hűvös időben, mégis kellemes erdei séta során gyalogoltunk a Szent Anna-tóhoz, mely az egyik legszebb tó Romániában. Itt többen is vásároltak kürtös kalácsot, amit jóízűen fogyasztottak el. A friss levegő meghozta az étvágyat. A Mohos Természetvédelmi Terület a Csomád két vulkanikus kráterét foglalja magába. Az egyikben ezek közül Európában is ritka Mohostőzegláp alakult ki. Nagyon fújt a szél, és hideg volt a sétára, de a tanösvényen a szakvezető segítségével megfigyelhettük a tőzegláp varázslatos és egyedülálló növényvilágát, sok védett és ritka növényt láthattunk, és még két tavat is megcsodálhattunk. Sajnos medvét nem láttunk, de a mohos tőzegláp változatos növényei feledtették a csalódást. Csernáton felé tartva gyönyörködhettünk Bálványosban. A szálláshelyünk újra Csernátonban volt.

 

 

A negyedik napon a gyönyörű Csíksomlyóra utaztunk. Útközben megemlékezést tartunk a Nyerges-tetőn, ahol kétszáz honvéd 1849. augusztus 1-én élet-halál harcot vívott az orosz és az osztrák csapatok ellen. A hegyen szép kopjafákat láttunk, amelyeken olvasgattuk a feliratokat. Lázár Edit tanárnő felolvasta Kányádi Sándor szép versét, amit csendben, áhítattal hallgattunk végig. A közelben szép kiállítást találtunk a csatáról, itt Borbély András örömmel fogadott minket, és megható szavakkal mondta el, hogy mit jelent számukra, ha Magyarországról látogatnak ide.

 

 

 

Csíksomlyóra értünk, a katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelyére. Bementünk a híres kegytemplomba, csodálatosan díszített belső tere mindenkit elkápráztatott. A Szűz Mária szoborhoz imádkozva kérhettünk biztonságot a nemsokára bekövetkező, hazafelé tartó hosszú úthoz. A csíksomlyói ferences templom és kolostor mögötti réten fakadó forrás savanyú ásványvizéből kóstolót is ittunk.

 

 

 

 

Csíksomlyóról tovább indulva szép szerpentineken haladtunk a busszal, miközben gyönyörködhettünk a festői szépségű gyimesi tájban. Nemsokára Gyimesbükkre érkeztünk, az ezeréves határra, amelyről az idegenvezető sokat mesélt. A falu Csíkszeredától 32 km-re északkeletre, a Tatros felső szakaszán, a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál fekszik. A Tatros folyó és a vasútvonal itt hagyja el Erdélyt és lép át Moldvába. Felsétáltunk a történelmi emlékúton a Kontumáci-kápolnához, majd a 17. században épült Rákóczi-vár romjaihoz, ahova 134 lépcsőfok vezet fel, és ahonnan lenyűgöző látvány nyílik a moldvai tájra. Az idegenvezető ismertette azt a legendás történetet is, ahogy egy bátor katona lóháton sétált le a meredek hegyoldalban. A Rákóczi-vár romjai alatt, néhány méterre a történelmi Magyarország határától áll a hajdani Magyar Királyi Államvasutak egyik legkeletibb, 30. számú vasúti őrháza, amit szintén megtekintettünk. „Eszméletlenül gyönyörű volt minden, ameddig csak a szem ellátott.” – ahogy egy tanulónk írta élménybeszámolójában.

 

 

Este Gyimesközéplokra értünk, ahol három helyen lett a csoportunk elszállásolva. Az egyik szálláshelyen az udvaron kialakított színpadon népviseletbe öltözött emberek gyimesi csángó táncot mutattak be, amelybe a csoportunk is bekapcsolódott. A jó zene és az ügyes táncosok táncra invitáltak bennünket. A táncmulatság mindenkinek nagyon tetszett, jól elfáradva tértünk vissza a szálláshelyekre, ahol megvacsoráztunk, majd késő estig beszélgettünk.

 

 

Az ötödik napon Gyimesközéplokról indultunk. Székelyudvarhelyen álltunk meg mosdószünetre. Utunkat folytatva a Fehéregyházához közel található Ispán-kúti Petőfiemlékműnél szálltunk le a buszról, és az idegenvezető segítségével rövid megemlékezést tartottunk azon a helyen, ahol utoljára látták élve a költőt. Ezt követően Segesvár történelmi központjában felidéztük I. Rákóczi György fejedelemmé választását és II. Rákóczi Ferenc segesvári országgyűlésben kimondott trónfosztását. A város központjában napjainkig fennmaradtak a középkori szász építészet műemlékei. Megtekintettük Petőfi Sándor szobrát a Szent József római katolikus templom és a Csizmadia bástyák közötti kis parkban. Sok érdekességet tudtnk meg a kegyetlenkedéséről híres Drakuláról. Segesváron elbúcsúztunk idegenvezetőnktől, Andristól. Hosszú utazás után rengeteg élménnyel és ismerettel gazdagodva este 9 órára értünk vissza Szegedre.

 

 

 

 

Tanulói vélemények:
„Összességében nagyon tetszett, elmennék még egyszer…”
„Nagyon jó kirándulás volt, felejthetetlen élményekkel…”
„Sok új élménnyel gazdagodtam. Ha lesz rá lehetőség, máskor is biztos, hogy elmegyek.”
„Nagyon örülök, hogy eljutottam Erdélybe.”
„Nagyon gyönyörű volt, nagyon tetszett.”

Kísérőtanárok:
Barna Zoltán projektvezető
Kovács Ferenc osztályfőnök
Lázár Edit Erzsébet osztályfőnök
Neller József osztályfőnök