Üdvözöljük a Szegedi Baptista Gimnázium és Technikum weboldalán

Tízfős csoportban tanulnak az emelt szintű angolosok (Délmagyar cikk)

Az cikk eredeti változata itt olvasható a Délmagyar online felületén: https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/tizfos-csoportban-tanulnak-az-emelt-szintu-angolosok-6994813/


Tízfős csoportban tanulnak az emelt szintű angolosok

A koronavírus miatt a legtöbb középiskola egyelőre maximum csak virtuálisan tud nyílt napokat tartani, jelenleg még az oktatás is online zajlik az intézményekben. Megnehezedett tehát az iskolaválasztás a nyolcadikosok számára. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a Szegedi Baptista Gimnázium és Technikumot.

Bár idén vette fel új nevét a szakképzés átalakítása miatt az iskola, amelynek fenntartója 2012 óta a Baptista Szeretetszolgálat, az oktatási intézmény már 2007 óta működik Szegeden. Nappali képzést 2018 óta nyújtanak, korábban elsősorban a felnőttoktatásról voltak ismertek.

Családias légkör és emelt szintű angol várja a diákokat. Fotó: Török János

– A Szegedi Baptista Gimnázium és Technikumban el­­sősorban a továbbtanulásra ké­­szítjük fel a tanulókat. Minden diákunk érettségit tesz tanulmányai végén, akár technikumba, akár gimnáziumi osztályba jár – mondta Bucskó József igazgató. Mindkettőből egyet indítanak a következő tanévben, 20-30 fős osztálylétszámmal. Ennek köszönhetően családias légkörben tanulhatnak az ide járó fiatalok.

 

– Jövő szeptemberben in­dítjuk el gimnáziumi osztályunkon belül az emelt szintű angol képzést. Ez abban lesz egyedülálló a városban, hogy mindössze az osztály harmada, 10 fő vesz benne részt. Ilyen kis létszámú csoporttal sehol nem dolgoznak – mondta az igazgató. – Ők minimum heti 5 órában tanulják majd az angolt, amelyhez plusz két óra angolszakkör csatlakozik, és anyanyelvű lektor is segíti majd a tanulmányaikat.

Az ebbe a csoportba jelentkezőknek – a többi képzésre jelentkezővel ellentétben – a központi írásbeli felvételi mellett szóbeli angol meghallgatáson is részt kell venniük. A gimnáziumi osztály másik fele általános tantervvel indul, ők 10. osztálytól színjátszás, nyelv­gyakorlás, kísérletezés vagy versenyfelkészítés szakkörön, utolsó két évben pedig emelt szintű érettségi felkészítésen vehetnek részt. A technikum osztályban közszolgálati technikus képzés zajlik. Rendészeti vagy közigazgatási szakmairányok közül lehet választani, így a rendőrség, katasztrófavédelem, bünte­tés-végrehajtás területén, vagy az önkormányzatoknál, kormányablakokban helyezkedhetnek el a végzett diákok.

Bucskó József elmondta, iskolájuk 2007-ben a baptista fenntartású mintegy 40 intézmény közül megkapta az év nevelőtestülete díjat.
– Többen közülük doktori végzettséggel rendelkeznek, és vannak mesterpedagógusaink is. Mindannyian igyekeznek élményszerűvé tenni az oktatást és korszerű módszerekkel oktatni. De nálunk nem csak az elméleti tudás átadása fontos, hanem a közösségépítés is, amelyeket kirándulásokkal, túrákkal, színház és múzeumlátogatásokkal valósítunk meg – fogalmazott.

Az iskola tanulóinak többsége nem vallásos, kötelező mise vagy istentisztelet sincs.

– Bibliaismeret órákat tartunk a diákoknak, ünnepségeinken pedig lelkészünk is jelen van. Az egyházi fenntartás elsősorban abban mutatkozik meg, hogy iskolánkban a keresztény értékrendet közvetítjük, és ez alapján igyekszünk élni mindennapjainkat – tette hozzá az igazgató.


GALÉRIA